2009. január 4., vasárnap

Katolikus-ortodox fórum a családról

Véget ért az első katolikus-ortodox fórum Trentóban a családról



Zárónyilatkozat kiadásával ért véget szombaton a négynapos találkozó "Család: az emberiség java" - címmel. Együtt imádkozta el az Akatisthos imát az ortodox egyházak 30 képviselője az európai püspökkari küldöttekkel és a vatikáni szervezetek tagjaival együtt az észak-olasz város közelében. Az első ilyen jellegű találkozóról van szó, amelyet a CCEE, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa szervezett, a trentói főpásztor közreműködésével.

Erdő Péter bíboros, a CCEE elnöke elmondta: nem egy új nemzetközi szerv létrehozásáról van szó. A cél az, hogy katolikusok és ortodoxok meghatározott időközönként eszmecserét folytassanak küldetésük égető kérdéseiről. Ez az első fórum egyben lehetőséget adott arra, hogy a résztvevők leróják tiszteletüket a nemrég elhunyt II. Alekszij orosz ortodox pátriárka előtt. II. Alekszij sokat tett a keresztény értékek előmozdításáért Európában. Fölvállalta továbbá a keresztények és az egyes népek közötti kiengesztelődés ügyét. "Ennek a fórumnak a tovább vitelével hűségesek maradunk spirituális örökségéhez" - nyilatkozta Erdő Péter bíboros.

Nem annyira teológiai, mint inkább antropológiai jellegű témákat tárgyaltak meg Trentóban. Ahogyan azt Hilarion Alfejev orosz ortodox püspök elmondta: azonos kihívásokkal kell szembenéznie a keresztényeknek: szekularizmus, fogyasztói szemlélet, ateizmus. A fórum tehát azt célozta, hogy közös álláspontot alakítsanak ki társadalmi és erkölcsi kérdésekről, amelyek mindenki számára fontosak.

Erdő Péter bíboros azért választotta a család témáját az első katolikus-ortodox fórum vezérgondolatának, mert az a társadalom alapvető java. Sajnos ma a család ki van téve az önzés, a relativizmus és a pillanatnyi anyagi jólét kultúrájának. Ezért sürgető szükség van a család evangéliumának hirdetésére, a közös tanúságtételre - vallja a magyar prímás. A katolikus és az ortodox egyház számára a család nem egy börtön, hanem az önzetlen szeretet megtestesülésének intézménye, ahol a közösségben és a szeretetben megtapasztalhatjuk Istent. A szülők nevelési feladata nem korlátozódik a gyermek természetes képességeinek kibontakoztatására. Nagyon fontos, hogy át tudják adni a spirituális értékeket, elsősorban a hitet.

A találkozó végén a résztvevők elfogadták az ún. "Trentói dokumentumot", amelyben javaslatokat fogalmaznak meg az európai katolikus és ortodox egyházak számára a családról. Vasárnap Erdő Péter bíboros szentmisét mutatott be a fórum helyszínéül szolgáló Levico Terme székesegyházában.

Forrás: Vatikáni Rádió

A család az emberiség kincse. Az első katolikus-ortodox fórum zárónyilatkozata
CCEE: Trent Agreed Statement on Family


Nincsenek megjegyzések: