2010. július 23., péntek

Jelölő közgyűlés a Szatmári Református Egyházmegyében

Ketten indulnak az esperesi címért

Szatmári Magyar Hírlap
György Brigitta
2010.07.24.

Tegnap, július 23-án, 10 órai kezdettel, a Szatmárnémeti Láncos templomban került sor a Szatmári Református Egyházmegye jelölő közgyűlésére, mely során kiderült az esperesi illetve többi egyházmegyei tisztségre jelöltek névsora.


A közgyűlést Fodor Lajos halmi lelkész, a Szatmári Református Egyházmegye leköszönő főjegyzője igehirdetése nyitotta meg, melyben rávilágított az esemény fontosságára: „bekövetkezik az őrségváltás, a staféta átadása.“ Prédikációjában rámutatott arra, hogy az egyházmegyei tisztségek elsősorban szolgálatot jelentenek, hiszen az ezeket betöltőknek nem csupán a gyülekezeteik, hanem az egész egyházmegyei gondjait, bajait fel kell vállalniuk, egyszóval a népet kell szolgálniuk. A vezetőknek ugyanakkor bátornak és erősnek kell lenniük, ki kell mondaniuk az igazságot és nem szabad félniük semmitől.

Sipos Miklós esperes is kiemelte: az egyházmegye vezetése nem egyszemélyes munka, hanem csapatmunka. A gyülekezetek képviseletének jelenléti felolvasása után, Sipos Miklós esperes határozatképesnek nyilvánította a közgyűlést. Ezt követte a jelölőcédulák átadása, majd a Számláló Bizottság kinevezése, melyet szavazat alapján öt tag: Nagy Erika (elnök), Balog Tibor (alelnök), Kis József (jegyző), Medve Sándor és Somfalvi Edit alkottak. A legtöbb jelölést kapott első három lelkész indulhatott volna az esperesi címért, azonban csupán ketten kerülnek fel a választási ívekre.

A 41 összegyűlt jelölőcédula közül a legtöbb jelölést Kovács Sándor egri lelkész (23) és Szatmári Elemér pusztadaróci lelkész (7) kapta. Korda Zoltán, a Szatmárnémeti Láncos lelkésze (7) nem vállalta a jelölést ezért az őt követő, Reha Endre a Szatmár-Szigetlanka lelkésze (2) kerülhetett volna harmadikként a listára, azonban ő is elutasította. Mivel senki más nem vállalta az egyházmegye főgondnokának címét, ezért a legtöbb jelölést (19) kapott Csűry Miklós egyedül kerül fel a szavazati ívre. Lelkészi főjegyzőnek Király Lajos és Simon Attila, míg presbiteri főjegyzőnek Elekes Gyula, Ilyés Jenő és Kis József közül választhatnak majd a gyülekezeti képviselők az augusztus 27-i választásokon, ugyanakkor dől el a többi egyházmegyei tisztségek betöltése is. Akkor fog eldőlni a talán legfontosabb kérdés is, ki lesz az új esperes. Ahogy Sipos Miklós esperes elmondta: „hinnünk kell abban, hogy nem emberi akarat, érvényesül, hanem az Úristen egy újabb fejezetet nyit meg az egyházmegye történetében.“



Nincsenek megjegyzések: