2014. március 30., vasárnap

Isten nagyhatalmú szolgálója - 2011 (film)


Isten nagyhatalmú szolgálója
(Gottes mächtige Dienerin)
színes, szinkronizált német életrajzi film
2011

1918, München. Pascalina, a fiatal nővér Eugenio Pacellihez, a pápai nagykövethez kerül, hogy házvezetőnői feladatokat lásson el. Első pillantásra úgy tűnik, hogy két emberben nincs túl sok közös, Pacellinek viszont imponál a nővér intelligenciája, energikussága és világlátása, és ha teheti, kikéri a véleményét a dolgokról. Úgy tűnik azonban, hogy útjuk elválik, mikor Pacellit 1929-ben Vatikánba rendelik, ahol nem lakhatnak nők. Az öntudatos Pascalinát azonban nem szabad alábecsülni: kitartásának hála eléri, hogy letelepedhessen Vatikánban - első nőként a történelem során. A férfiak uralta világban egy nőnek azonban nem könnyű érvényesülni, még úgy sem, hogy az egyre befolyásosabb Pacelli támogatását élvezi. A II. világháború kitörésekor azonban ezek az ellentétek háttérbe szorulnak, és mikor Pacellit pápává választják, a Pascalinára háruló felelősség is sokkal nagyobb lesz, aki a pápa tanácsosaként előbb lelki, aztán tényleges menedéket kínál a háború által sújtottaknak.

2014. március 29., szombat

II. János Pál - A fehér ruhás vándor - 2011 (dok.film)


II. János Pál - A fehér ruhás vándor
(Jan Pawel II: Szukalem Was...)
színes, magyarul beszélő, lengyel dokumentumfilm
2011

A produkció a lengyel dokumentumfilm-gyártás legjelentősebb alkotása, mely a huszadik század egyik legfontosabb személyiségének életútját mutatja be. A 2005 tavaszán elhunyt, majd hat évvel később boldoggá avatott II. János Pál azon köztiszteletnek örvendő történelmi személyiségek sorába tartozott, akik egész életüket mások megsegítésének szentelték. Az alkotók a teljességre törekedve járták végig a legfontosabb állomásokat: kezdve a korai lengyel évektől, amikor Karol Wojtyla bíborosként egyre szélesebb körben vált ismertté, egészen halála percéig. A Michal Lorenc lenyűgöző zenéjével aláfestett képsorok jóvoltából számos helyszínt bejárva ismerhetjük meg a pápai látogatások mindmáig tartó hatását, de szemtanúi lehetünk az ellene elkövetett merényletkísérletnek is. Fontos egyházi és közéleti személyiségek, filmesek, újságírók és sokan mások nyilatkoznak II. János Pálról, köztük a Dalai Láma, Tibet lelki vezetője, Lech Walesa, a Lengyel Köztársaság volt elnöke és Plácido Domingo énekes. Segítségükkel közel kerülhetünk egy olyan nagyszerű egyéniséghez, aki üzenetével milliók életét változtatta meg, szavaival reményt adva még a legelkeseredettebbeknek is.

Assisi Szent Ferenc - 1961 (film)


Assisi Szent Ferenc
(Francis of Assisi)
színes, magyar feliratos, amerikai történelmi film
1961

rendező: Michael Curtiz (Kertész Mihály)

A keresztes hadjáratok korában egy háborúzásba belefáradt itáliai ifjú, Francesco, otthagyja dúsgazdag családját, lemond vagyonról, sikerről, nemesi rangról, hogy szegénységet fogadjon, segítsen a szenvedőkön, és megalapítsa a ferences rendet. Assisi Szent Ferenc életének legendás történetét most a magyar származású Kertész Mihály (Michael Curtiz) korhű rendezésében láthatjuk, nagyszerű színészek alakításával és az eredeti környezetben felvett, felejthetetlen képekkel.

Francis Fukuyama: A történelem vége és az utolsó ember

Samuel P. Huntington: A civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása