2012. április 27., péntek

Napi szemle 2012.04.27.

Mennyiség és minőség
Több református szellemiségű intézményre lenne szüksége az országnak, többek között erről is szólt püspöki jelentésében Szabó István. Az egyházvezető arra is felhívta a gyülekezetek figyelmét, hogy a szociális, illetve oktatási intézmények átvételekor nagy körültekintésre van szükség.
http://www.parokia.hu/hir/mutat/3440/

Egyházmegyei vezetők tanácskoztak
Idén is megtartották az országos esperes-gondnoki értekezletet. Az egyházmegyei elnökségekből álló informális testület ebben az évben április 25-én Budapesten, a zsinati székházban tartotta tanácskozását.
http://reformatus.hu/mutat/6636/

Jégkorszak az ökumenikus úrvacsorai gyakorlatban
A Kirchenboten svájci egyházi lap körkérdéséből kiderül, hogy az úrvacsora kapcsán „az ökumené jóformán nem létezik". A felmérésben nyolc kanton szerepelt, ahol csak elvétve élnek közösen református és katolikus gyülekezetek a sákramentummal – tudósít a lap április 25-i kiadása.
http://reformatus.hu/mutat/6638/

Biserici vopsite în nuanţe de partid
Sătenii din Conţeşti, Răcari şi Cornăţelu, spun că lăcaşurile sfinte au fost colorate cu bani de la PDL, acesta fiind un „tribut“ plătit de edili către putere.
http://www.adevarul.ro/actualitate/Biserici_vopsite_in_nuante_de_partid_0_687531600.html

Eltűnt a kereszt a Real Madrid lógójáról
A muzulmán és közel-keleti szurkolók miatt eltüntette lógójáról a keresztet a Real Madrid, az egyik legismertebb spanyol fociklub, írja az RT.com.
http://www.magyarkurir.hu/hirek/eltunt-kereszt-real-madrid-logojarol

2012. április 19., csütörtök

Bibliafordítás: Revideált Károli vs. Új fordítás


Revideált Károli fordítás (Veritas Kiadó)



Új fordítás (Magyar Bibliatársulat)



Károli-fordítás

Komoly pontatlanságok
A Magyar Bibliatársulat Alapítvány Kuratóriumának állásfoglalása a Protestáns Média Alapítvány által készített és a Veritas Kiadó által megjelentetett új Károli-revízióval (2011) kapcsolatban.
http://reformatus.hu/mutat/6602/

Károli vagy nem Károli?
A Magyar Bibliatársulat (MBT) elődjét, a Magyar Bibliatanácsot 1949-ben hívták létre a magyarországi protestáns egyházak. A szervezet célja immár hatvanhárom éve az, hogy – ma már tizenkét protestáns és ortodox egyház megbízásából – felelősen és átláthatóan végezze a magyar nyelvű Biblia fordításának, kiadásának, szöveggondozásának, terjesztésének feladatát, lehetőség szerint függetlenítve azt a világi könyvpiaci tendenciáktól.
http://reformatus.hu/mutat/6597/

A Károli-Biblia legújabb kiadásáról
A PROMÉD elnökének reflexiója a MRE revízióval kapcsolatos állásfoglalására
http://karolibiblia.hu/pages/a-karoli-biblia-legujabb-kiadasarol

Az MRE Elnökségének állásfoglalása a revideált Károli fordítással kapcsolatban
A Magyarországi Református Egyház a magyar nyelvű Biblia ügyének elkötelezett gondozója a reformáció korától kezdve. Az elmúlt 63 esztendőben először a Biblia Tanács, majd pedig a Magyar Bibliatársulat keretein belül - más egyházakkal együttműködve - végzi a Biblia szövegének gondozását, kiadását és terjesztését.
http://reformatus.hu/mutat/6576/

Károli Gáspár Androidja
A Népszabadság 2012. április 12-i számában olvastam Seres Attila tollából méltató ismertetést az újonnan megjelent úgynevezett új revideált Károli-bibliáról. Mivel a cikkben számos olyan kijelentés van, amely nem állja meg a helyét, kötelességemnek érzem ezeket helyesbíteni, vagy legalábbis kommentálni.
http://nol.hu/lap/forum/20120418-karoli_gaspar_androidja

2012. április 7., szombat

Húsvéti üdvözlet


"Ha pedig meghaltunk Krisztussal, hisszük, hogy vele együtt élni is fogunk."
(Róm 6,8)

Istentől megáldott Húsvéti ünnepet kívánunk mindenkinek!