2011. július 28., csütörtök

Inside Scientology


Janet Reitman
Inside Scientology
The Story of America's Most Secretive Religion
2011

Scientology, created in 1954 by a prolific sci-fi writer named L. Ron Hubbard, claims to be the world’s fastest growing religion, with millions of members around the world and huge financial holdings. Its celebrity believers keep its profile high, and its teams of “volunteer ministers” offer aid at disaster sites such as Haiti and the World Trade Center. But Scientology is also a notably closed faith, harassing journalists and others through litigation and intimidation, even infiltrating the highest levels of the government to further its goals. Its attacks on psychiatry and its requirement that believers pay as much as tens and even hundreds of thousands of dollars for salvation have drawn scrutiny and skepticism. And ex-members use the Internet to share stories of harassment and abuse.

Now Janet Reitman offers the first full journalistic history of the Church of Scientology, in an evenhanded account that at last establishes the astonishing truth about the controversial religion. She traces Scientology’s development from the birth of Dianetics to today, following its metamorphosis from a pseudoscientific self-help group to a worldwide spiritual corporation with profound control over its followers and even ex-followers.

Based on five years of research, unprecedented access to Church officials, confidential documents, and extensive interviews with current and former Scientologists, this is the defining book about a little-known world.


2011. július 18., hétfő

Énekek könyve (film)


Énekek könyve
(Book of Songs)
2010
színes, feliratos, amerikai film

A környéket fiatalok bandái tartják rémületben. Még a gyülekezet is meg van rettenve, mert a tagok nem mernek eljönni az Istentiszteletekre. Mindenki a "pokolra" kívánja őket, kivéve egy idős nénit, aki elkezd próbálkozni a bandatagoknál. Ez persze majdnem az életébe kerül. De a végén megjön az áttörés és a hit meghozza gyümölcseit.

Letöltés a megjegyzésekben

2011. július 17., vasárnap

Jézus közelében - Hitetlen Tamás (film)


Hitetlen Tamás
2001
A Biblia - Jézus közelében 4. rész

Rendező: Raffaele Mertes

A Jézus közelében sorozat ezen epizódja Raffaele Mertes (Szent János - Az apokalipszis, A szent család, A Biblia sorozat) magával ragadó és megható alkotása. Tamás apostol életét mutatja be, új nézőpontból megvilágítva „a kétkedő” néven is ismert Jézus-tanítvány életútját. A Golgotai áldozat után minden apostol a maga módján emlékezik a Mesterre. Tamás, Jézus holttestére fordítja figyelmét és minden erejével próbál méltó nyughelyet találni neki. Ám a titokzatos körülmények közti feltámadás és Jézus testének eltűnése megtörik a hitét. Amíg nem látja, nem tudja elhinni azt. Miközben Tamás Jézus holttestét „kergeti”, sorra elmulasztja a Feltámadottal való találkozási lehetőségeket. Végül saját maga is szemtanúja lesz a prófécia beteljesedésének, és hite megújulásával apostolként hirdeti Krisztus igéjét. A kétkedő apostol lebilincselő története, a neves alkotók és Marco Frisina gyönyörű filmzenéje adja a garanciát a tartalmas és igényes kikapcsolódáshoz.

Letöltés a megjegyzéseknél

Jézus közelében - Júdás (film)


Júdás
2001
A Biblia - Jézus közelében 3. rész

Rendező: Raffaele Mertes

Júdás - az árulóként ismertté vált apostol - történetét mutatja be a Jézus közelében sorozat ezen epizódja, Raffaele Mertes (Szent János - Az apokalipszis, A szent család, A Biblia sorozat) izgalmas alkotása. Enrico Lo Verso (A Biblia sorozat - Mózes) briliáns alakítást nyújt Iskarióti Júdás szerepében, Jézus Krisztus elárulásának újfajta történetében. Júdás lelkes tanítványa Jézusnak, szereti és tiszteli Mesterét, és hiszi, hogy Jézus még a földi életben megvalósítja királyságát és legyőzi a római elnyomókat. Júdás - aki segíteni akar Jézusnak - egyre jobban belebonyolódik saját elképzelései, a politikai ármánykodások és Jézus tiszta szándékai közötti konfliktusba. A történet drámai fordulatai, a neves alkotók és Marco Frisina zenéje adja a garanciát a tartalmas, igényes kikapcsolódáshoz.

Letöltés a megjegyzéseknél

Jézus közelében - Mária Magdolna (film)


Mária Magdolna
2000
A Biblia - Jézus közelében 2. rész

Rendező: Raffaele Mertes

Mária Magdolna - akinek személye egyike a történelem legnagyobb talányainak - drámai fordulatokban bővelkedő életét mutatja be a Jézus közelében sorozat ezen epizódja, Raffaele Mertes (Szent János - Az apokalipszis, A szent család, A Biblia sorozat) izgalmas alkotása. A kezdetben jómódú, majd férje által elbocsájtott, minden vagyonától megfosztott, bántalmazott és a megváltó szeretetet kereső magdalai Máriát kihasználják és megalázzák. Mária lába alól kicsúszik a talaj. A történtek dühös, keserű és sértett nővé változtatják. Kapcsolatba kerül Keresztelő Jánossal, és megrendül a közelgő Messiásról szóló erőteljes üzenettől, majd élete a Jézussal való találkozást követően hatalmas változáson megy át. A titokzatos evangéliumi szereplő lebilincselő története, a neves alkotók és Marco Frisina gyönyörű filmzenéje adja a garanciát a tartalmas és igényes kikapcsolódáshoz.

Letöltés a megjegyzéseknél


Jézus közelében - Názáreti József (film)


Názáreti József1999
A Biblia - Jézus közelében 1. rész

Rendező: Raffaele Mertez

A Jézus közelében sorozat ezen epizódja Raffaele Mertes (Szent János - Az apokalipszis, A szent család, A Biblia sorozat) páratlan alkotása. Az első olyan film, melyben nem Mária, hanem férje József történetét követhetjük nyomon. A drámai fordulatokban gazdag történet különleges módon mutatja be a bibliai eseményeket. A gondoskodó apa megható ábrázolása, a neves alkotók és Marco Frisina gyönyörű filmzenéje garantálja a tartalmas és igényes kikapcsolódást.



Nosztalgia (film)


Nosztalgia
(Nostalghia)
1983

színes, feliratos, szovjet-olasz filmdráma
121 perc, 1983

rendező: Andrej Tarkovszkij


A Nosztalgia minden, csak nem a szó szentimentális értelmében vett nosztalgikus film. Semmi köze az európai és amerikai mozikat az utolsó tíz-tizenöt esztendőben elöntő nosztalgiahullámhoz, melyben századunk elsüllyedt évtizedei válnak édes-bús emléktemetővé. Ez a nosztalgia a múltat nem tekinti nemlétnek. Gorcsakov, a költő maga mögött hagyja Oroszországot, mint teremtője, Tarkovszkij, s észak-Itáliában egy orosz zeneszerző nyomdokain jár. Monográfiájához gyűjt emléknyomokat, miközben megérinti a középkor hitvilága, a romtemplom fedetlensége, önmaga kétségei gyötrik és a gyönyörű Eugénia hitetlensége. A nosztalgia egyfelől elszakadás attól a parttól ahol egységben voltunk a világgal, ahol otthon voltunk /paradicsom, gyerekkor, család, szülőföld, természet, nyelv/, és másfelől megérkezni nem tudás a túlsó partra, ahol már csak úgy érhetjük el az egységet, hogy lemondunk a régiről. A régi és új világ együttléte bennünk a legfájdalmasabb, a szétszakadt tudat állapota ez - "Ott már nincsen, ide még nem tud megérkezni."

Letöltés a megjegyzéseknél

A nagy csend (film)


A nagy csend
(Die Grosse Stille)
(Into Great Silence)
2005

színes, feliratos, német-svájci-francia dokumentumfilm
162 perc

  • rendező: Philip Gröning
  • forgatókönyvíró: Philip Gröning
  • zeneszerző: Philip Gröning, Michael Busch
  • operatőr: Philip Gröning
  • producer: Philip Gröning, Elda Guidinetti, Andres Pfäffli, Michel Weber
  • vágó: Philip Gröning

Egyedülálló csendfilm született Philip Gröning különleges érzékenységű rendező jóvoltából. Ez a spirituális és csendes alkotó egy évre beköltözött a Grenoble közelében lévő karthauzi kolostorba, mely Európában az egyik legszigorúbb rendház. A rendező odaadó és kitartó hittel, távolságtartóan filmezte ezeket a szerzeteseket, akik egész életüket az Úrnak szentelik. A négy évszakban, a nap minden órájában megörökítette őket, úgy, hogy jelenléte a teljes csend jegyében telt. A néző részesévé válhat e kolostor életének, hogyan telnek az imádság órái, a keresztény szertartások, az együttlétek a hegyekben, a templomi szertartások idején, a magányos órák, a csendek és harangok idején. Nem mindennapi dokumentumfilm készült, méltó a kolostor életéhez, a csend hangjain meséli el egy zárt közösség aszkétikus, ugyanakkor felemelő életét.

Letöltés a megjegyzéseknél


2011. július 13., szerda

Királyhágómellékiek testvéri látogatása a felvidéki reformátusoknál


Közlemény


A Királyhágómelléki Református Egyházkerület nyolcfős küldöttsége Csűry István püspök vezetésével 2011. július 8–10. között háromnapos szolgálati látogatáson vett részt Felvidéken testvér-egyházkerületünk, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház meghívására.

Küldöttségünket Fazakas László püspök, valamint Szabó András, Dobai Sándor és Kiss Pál esperesek fogadták. A két egyházkerület elöljárói tartalmas megbeszéléseket folytattak egyházi és közéleti kérdésekről, építve az eddig is gyümölcsöző, több évre visszatekintő testvéri kapcsolatot.

A sűrű program során meglátogatták a nevesebb gyülekezetek mellett a szórványban élő magyarságot is. Vasárnap Isten igéjét hirdették a vendéglátó gyülekezetekben: Csűry István püspök Révkomáromban, Forró László megbízott főjegyző az izsapi és nagymegyeri gyülekezetekben, Wagner Erik püspöki titkár Nagysallón, Lukács József előadótanácsos Ekecsen, B. Ardai Erika lelkipásztor pedig Dunamocson.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki a vendéglátóknak, akik lehetővé tették mindezt.

Nagyvárad, 2011. július 13.

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület Tájékoztatási Szolgálata

2011. július 12., kedd

Tizennégy egyházat ismer el az új egyházügyi törvény

Tizennégy egyházat ismer el az új egyházügyi törvény

MTI / inforadio.hu
2011. július 12.

Elfogadta a Ház keddre virradó éjszaka az új egyházügyi törvényt, amellyel tizennégy egyházat és vallásfelekezetet ismert el az Országgyűlés. A többi vallási közösség egyházzá nyilvánításáról a parlament kétharmados többséggel dönthet majd.

http://nepszava.com/files/2011/04/miatyank-qpr.jpg

fotó: nepszava.com

Valóban hanyatlik a szcientológia?

Valóban hanyatlik a szcientológia?
Sorkizárás
Magyar Kurír


„A szcientológia belülről” című, nemrég megjelent könyvében Janet Reitman érdekes tényeket tár fel az L. Ron Hubbard által fél évszázada alapított, különös „egyházról”.

http://www.tantor.com/BookImage/B0325_InsideScientology_D.jpg

2011. július 11., hétfő

Újraírt Biblia

Újraírt Biblia

KRE.hu / parokia.hu

A tudósok között a mai napig is vita tárgya az "újraírt Biblia". A kifejezés a világszerte elismert kutató, Vermes Géza nevéhez fűződik. Az oxfordi egyetem professzora, valamint számos külföldi és hazai szaktekintély tanácskozik a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán július 10-től 13-ig.

http://parokia.hu/data/gallery/2750/pic_ujrairt.jpg

Luther Márton végül katolikus lesz?

Luther Márton végül katolikus lesz?

evangelikus.hu
2011. június 30.

Az ökumené újra kihívások előtt áll. Mégis sokan reménykednek a kiteljesedésben és az újabb megegyezésekben. Luther Márton (1483-1546) kiátkozását a katolikusok már régen felbontották. A reformátort manapság már a hit tanítómestereként emlegetik. A németországi pápalátogatás és a reformáció 500 éves jubileuma (2017-ben) újra jó alkalmat adnak majd a felekezetek közötti párbeszéd beindulásához. Forrás: evangelisch.de, evangelikus.hu / Horváth-Bolla Zsuzsanna

http://www.evangelikus.hu/publicisztika/luther-marton-vegul-katolikus-lesz/leadImage

In ce functii au ajuns cei racolati de Securitate

În ce funcţii au ajuns cei racolaţi de Securitate. Lista celor care au fost deconspiraţi de CNSAS

gandul.info
11.07.2011

Directori în Guvern, profesori universitari, consilieri locali şi judeţeni, primari, personal MAE, judecători, procurori şi membri ai diferitelor asociaţii au fost trimişi anul trecut de Colegiul CNSAS în faţa instanţei din cauza legăturilor pe care le-au avut cu fosta Securitate.

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3927/8483825/1/tribunal-mediafax-foto-bogdan-maran-resize.jpg


Noii sfinti ai Romaniei - Maniu, Becali, Gorbaciov

Noii sfinţi ai României: Maniu, Becali, Gorbaciov au fost puşi la loc de închinăciune în biserici

Adevarul
11 iulie 2011

Maniu, Becali, Gorbaciov sau personalităţi locale au fost puşi la loc de închinăciune în biserici. Politicieni, oameni de afaceri şi chiar şefi de stat au ajuns să fie pictaţi pe pereţii lăcaşelor de cult din România. Ei sunt sfinţii neoficiali ai Bisericii.

http://www.adevarul.ro/bbtcontent/clipping/ADVIMA20110710_0561/1.jpg


'Clarvazatorul' Teodosie - a folosit intr-un document oficial din 2007 o lege care a aparut abia in 2008

"Clarvăzătorul" Teodosie: a folosit într-un document oficial din 2007 o lege care a apărut abia în 2008

Romania Libera
7 Iulie 2011

Un preot învinuit de înşelăciune de Arhiepiscopia Tomisului a descoperit recent că reprezentanţii Bisericii s-au folosit de documente antedatate pentru a-l acuza în instanţă. Astfel, Arhiepiscopul Teodosie a înaintat judecătorilor o decizie semnată de el care apare înregistrată pe 30 august 2007, dar care se referă la o hotărîre stabilită într-o şedinţă ce a avut loc o zi mai tîrziu. Mai mult, din actele de la dosar reiese că decizia din august 2007 invocă un act normativ care a fost emis abia în ianuarie 2008. Pentru fapte similare, Arhiepiscopul Teodosie are dosar penal, după un flagrant realizat de România liberă în 2009.


http://www.romanialibera.ro/usr/thumbs/thumb_450_x_340/2011/07/06//188702-clar.jpg

2011. július 10., vasárnap

Sámánok a magyar történelemben

Sámánok a magyar történelemben

Népújság / erdely.ma
Erőss Attila

Az ősmagyarok valláshitének alapja a sámánizmus volt. A kereszténység felvétele után királyaink halálra üldözték a sámánokat, és mindent elkövettek, hogy a sámánizmus tárgyi emlékei és hagyományai nyomtalanul eltűnjenek. Ezért manapság – ezer év után – alig találunk nyomaikra, ha egyáltalán még akadnak.

http://www.erdely.ma/ujkepek/2011/07/nagy/9297187.jpg

A pusztai népek hitvilága


Viva la Reformacion!


2011. július 9., szombat

Relatiile Bisericii Ortodoxe Romane cu Securitatea

Relaţiile Bisericii Ortodoxe Române cu Securitatea

Historia
Cristina PAIUSAN

Biserica Ortodoxa Româna a fost una dintre institutiile cele mai supravegheate în cei 45 de ani de regim comunist de catre securitate. Astazi, Biserica Ortodoxa Româna este tratata ca o "colaboratoare" a securitatii. De la înaltii sai prelati si pâna la preotul simplu de tara, preotii si calugarii sunt catalogati ca fiind, pur si simplu, colaboratori ai acelei institutii care i-a terorizat o viata.

http://www.historia.ro/sites/default/files/imagecache/articol-picture-small/Izvorul_Tamaduirii_2.jpg

Árnyalhatják a filiszteusokról kialakult képet az izraeli ásatások

Árnyalhatják a filiszteusokról kialakult képet az izraeli ásatások

MTI / index.hu
2011. július 9.

Árnyalhatják a filszteusokról kialakult képet az izraeli régészeti projekt, amely Góliát szülővárosa, Gát feltárását tűzi ki célul.

http://www.ctpost.com/mediaManager/?controllerName=image&action=get&id=1103664&width=628&height=471

photo: ctpost.com

O biserica din Chisinau transformata in muzeu al ateismului

Culmea comunismului la Chişinău: o biserică a fost transformată în muzeu al ateismului

Evenimentul Zilei
07 Iulie 2011.

Într-un lăcaş din centrul orașului, sovieticii au aşezat materiale menite să le clatine basarabenilor credinţa.

http://www.evz.ro/uploads/22-23_biserici_1_bf9cbdeb4c_thumb_630_380.jpg

12 ezer éves 'Stonehenge' Törökországban

2011. július 6., szerda

Tunyogi Lehel: A Rembrandt-kód (pdf)

Tunyogi Lehel: A Rembrandt-kód

2011. július 2., szombat

Lőrincz István: Hitben való növekedés (pdf)

Lőrincz István: Hitben való növekedés

Özönvíz (rajzfilm)


Özönvíz
La prophétie des grenouilles
(2003)
90 perces francia, szinkronos animációs film

Lili szülei elutaznak Afrikába, hogy cirkuszuk részére krokodilokat fogjanak és kislányukat egy baráti családra hagyják. A békák megjósolják, hogy rövidesen 40 napon és éjen át esni fog, és a világon újból özönvíz lesz. Lili és Tom vidáman hancúroznak a réten, amikor a békák figyelmeztetik őket a közelgő veszedelemre. Kitör a pusztító vihar, Tomék házába seregestül özönlenek az állatok, minden fajtából egy-egy pár. Egy ideig békésen élnek együtt az állatok és az emberek, ám egy idő után az éhes húsevők fellázadnak. És egy áruló az élükre áll.

http://www.imageserve.info/img_store/2011/04/21/f/fcpl_400_250_400_250.jpg