2011. május 31., kedd

Mária, Jézus anyja (film)


Mária, Jézus anyja
(Maria, figlia del suo figlio)
2000
színes, magyarul beszélő, olasz tévéfilm

rendező: Fabrizio Costa
zene: Goran Bregović


Jézus Krisztus, az Isten fia a keresztfán tanítványára, Jánosra bízza anyját, Máriát, az ember lányát. A film a Bibliához hűen mutatja be a boldog és fájdalmas anya életét, aki félti és óvja imádott fiát. Máriát, a kislányt szülei papokhoz adják tanulni, és itt is marad mindaddig, amíg megismeri Józsefet, a názáreti ácsot, akivel összeköti életét. Bár a férfi először hitetlen, mégis feleségül veszi a gyermeket váró asszonyt, és élete hátralévő részében óvja-védi anyát és gyermekét minden veszedelemtől...

Letöltési adatok a megjegyzésekben

2011. május 30., hétfő

Iszonyból viszony? - A Fidesz és a Hit Gyülekezete

Iszonyból viszony? - A Fidesz és a Hit Gyülekezete

Heti Válasz

Pécs fideszes polgármestere, Páva Zsolt a Hit Gyülekezetéhez kötődő Vidám Szimfonikusok koncertjének fővédnöke; Kósa Lajos, Debrecen jobboldali vezetője nyitja meg az egyház helyi iskoláját; a kormánypárti Lázár János irányította Hódmezővásárhely ingyen ad ingatlant Németh Sándoréknak. Három példa a közelmúltból arra, mennyit változott a világ a kilencvenes évek óta, amikor a jobboldalon még közveszélyes szektának tekintették a Hit Gyülekezetét.

http://hetivalasz.hu/data/files/Print_lapajanlok/hvprintajanlo_2011_21.jpg

Miközben húsz éve még sokan destruktív szektának tartották a Németh Sándor vezette egyházat, ma bal- és szélsőjobboldali vádak szerint - a tulajdonukban álló ATV-t is érintő - paktumot kötöttek a Fidesszel. Ennek lényege: a baloldali csatornát pacifikálják, illetve „őfelsége ellenzékeként" működtetik, cserébe pedig a kormánytól megkapják a történelmi egyházi jelzőt.

Minderre alapozva a hetekben a Jobbik a Fidesz házi szektájának kiáltotta ki a "cionista bizniszgyülekezetet", és az egyházról 1999-ben Fesz van címmel botránykönyvet író Bartus László is a kormány és Németh Sándorék összeborulását vizionálja.

Mint megtudtuk: erről nincs szó, de például Gera Zoltán labdarúgó személye - azon túl, hogy a gyülekezet legjobb arcát mutatja a nyilvánosság felé - "jószolgálati nagykövetként" is értelmezhető az egyház és a Fidesz között. A focista ugyanis bensőséges barátságot ápol Orbán Viktorral; fontosabb meccseire jegyet küld neki, a miniszterelnök pedig tavaly személyesen járt közbe, hogy a csatár ismét szerepeljen a válogatottban.

A Heti Válasz megvizsgálta, hogy mi igaz a vádakból, és kiderítette: a gyülekezet, minden igyekezete ellenére, nem fogja megkapni a történelmi egyházi jelzőt - merthogy, a korábbi jogszabály-tervezet ellenére, feltehetőleg nem is lesz ilyen kategória. Ezzel együtt kormányzati informátorunk úgy summázza a Fidesz és a Hit Gyülekezete kapcsolatát: a most formálódó törvény afféle „megnemtámadási szerződés" a két fél között, ám kapcsolatukra igaz a bibliai mondás is, miszerint „aki nincs ellenünk, az velünk van". A kormányzó párt és a gyülekezet viszonyának további részleteiről a Heti Válasz legfrissebb számában olvashat!




(oldalképek kis méretben)

Napi szemle 2011.05.30.

2011. május 27., péntek

Az észrevétlenül lopakodó új globális etika

Az észrevétlenül lopakodó új globális etika

Magyar Kurír
2011. 05. 20.

A berlini fal leomlása óta globális kulturális forradalom zajlik a világon. Egy új, „kereszténység utáni” erkölcs új kifejezései, normái, értékei, életsílusai terjedtek el és váltak globálisan irányadóvá. Az új etika jelszavai megtévesztően hasonlóak a keresztény szeretetparancs alapelveihez, tartalmuk mégis különösen más. Rendkívül fontos, hogy keresztényként tudatosítsuk, mi is történik körülöttünk; fontos, hogy felismerjük a csúsztatásokat, az eszmei hátteret, és fellépjünk az igaz, krisztusi értékek védelmében.

http://magyarkurir.hu/sites/default/files/hirek/kriszta/KKEP_13.jpg

2011. május 25., szerda

Recensamantul, suspectat ca ar favoriza Biserica Ortodoxa Romana

Recensământul, suspectat că ar favoriza Biserica Ortodoxă Română

Evenimentul Zilei
25 Mai 2011.

O asociaţie non-guvernamentală, al cărei scop este "promovarea valorilor umanismului secular", protestează faţă de una dintre întrebările care vor fi adresate populaţiei la viitorul recensământ. ONG-ul consideră că prin formularea acestei întrebări se presupune că toţi cetăţenii români ar aparţine vreunei religii.

http://www.evz.ro/typo3temp/pics/18_Oameni_Reuters_8404c75e26.jpg

Web 2.0: Ki adja a felhatalmazást az online-kommunikációra?

Web 2.0: Ki adja a felhatalmazást az online-kommunikációra?

evangélikus.hu
2011. május 17.

A közösségi média számos kihívás elé állítja nem csak gyülekezeteinket, de lelkészeinket és azok hozzátartozóit is. Ugyan honlapunk már régóta használja a Web 2.0 nyújtotta lehetőségeket és aktívan jelen vagyunk például a Twitteren és a Facebookon, sok gyülekezetünk most jelentkezett be a világháló ezen részébe. De ezzel együtt számos kérdés is felvetődik. Írásomban nem próbálok meg válaszokat adni, inkább a közös gondolkodást szeretném elősegíteni. Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna

http://www.evangelikus.hu/interaktiv/blog/aszerk/web-2.0-ki-adja-a-felhatalmazast-az-online-kommunikaciora/leadImage


Bemutatták a Szigorúan ellenőrzött evangélium második kötetét Nagyváradon

Bemutatták a Szigorúan ellenőrzött evangélium második kötetét Nagyváradon

Krónika
Nagy Orsolya
2011. május 23.

A református egyház rendszerváltás előtti múltjának sötét részleteibe enged betekintést Molnár János Szigorúan ellenőrzött evangélium című könyve, amelynek második kötetét pénteken mutatták be Nagyváradon.



A szegedi egyháztörténész, aki lelkészként egykor a kommunista rendszer hírhedt titkosszolgálatának, a Szekuritáténak üldözöttje és megfigyeltje volt, évek óta kutatja az egyházat érintő dossziékat a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Bizottság (CNSAS) archívumában.

Nem tartalmaz új leleplezéseket a Szigorúan ellenőrzött evangélium második kötete, ez inkább „mélységi fúrásnak”, míg az első „keresztmetszetnek” készült – vallotta a könyvbemutatón Molnár János.

Az előző kötetből például kiderült a Stelian néven jelentő besúgóról, aki éveken át folyamatosan információkat szolgáltatott a hatalomnak Tőkés Lászlóról és családjáról, hogy voltaképpen nem más, mint Tőkés testvé-rének, Eszternek a férje, Barta Tibor, aki jelenleg Budapesten él szívsebészként. A kötetet bemutató Demeter Szilárd elmondta: a most megjelent könyvben részletesen olvashatjuk is Stelian jelentéseit. Molnár János szerint nehéz megmondani, hány ügynök települt át a határon túlra nem sokkal a rendszerváltás előtt, hiszen a CNSAS nem ad tájékoztatást arról, hogy hol vannak azok az akták, amelyeknek létezniük kell, még sincsenek meg az archívumban. A Bartáról szóló dosszié is hiányzik, csak a több mint 150 részletes jelentése érhető el, amelyek alapján a szerző szerint százszázalékos bizonyossággal azonosítható a kiléte.

Molnár János elmesélte, sokan kérdezték már tőle, kapott-e fenyegetést a Szigorúan ellenőrzött evangélium első kötete után, a válasz pedig az, hogy nem. Egyetlen internetes beszélgetésben esett szó ilyesmiről: egy nyugalmazott tanítóként bemutatkozó levelezőpartner villantotta fel annak a lehetőségét, hogy egy általa ismert, állítólag a könyvben érintett református lelkész beperelné a történészt. Demeter Szilárd ellenben azt mondta, a könyveket gondozó kiadó volt igazgatójaként több barátságtalan levelet is kapott elektronikus postaládájába. A második kötethez – amely az elsőhöz hasonlóan ezer példányban jelent meg – dokumentumtár, név- és fedőnévmutató is tartozik.

A több mint másfél órás beszélgetésen a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében összegyűlt érdeklődők kérdéseire is válaszolt a szerző, végül pedig Tőkés László szólt a megjelentekhez. „Az igazság kiderítése nem opcionális kérdés – jelentette ki az Európai Parlament alelnöke. – Húsz év alatt nem tudtam rendet tenni az egyházkerületemben, ezért mardos a lelkiismeret.” Megköszönve Molnár János kitartó munkáját Tőkés elmondta, az egyháznak tennie kell a múlt felderítésének ügyében, egyébként elveszíti a hitelét.



Idegen civilizáció létezését titkolja el a Vatikán?

Idegen civilizáció létezését titkolja el a Vatikán?

Rejtélyek szigete

Az Énok könyve valódi űrháborúról számol be, azonban kitörölték a Bibliából. Hogy miért?

Az Énok könyve egyike a leghíresebb és legelterjedtebb apokrif iratoknak, vagyis azon szövegeknek, melyeket szerzőjük isteni kinyilatkoztatásként kívánt az emberek elé tárni, valami okból kifolyólag azonban nem szerepelnek a mai Bibliában.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgM5bYFDjY0Vy_a3Z43NJicOTBF-AEX2mpSjAJujrghkeCH-xg5C3tXfAykPTujwF8QRlEtiAj4O02RJkNcf97gVgxP0d5kbJ80FKULN0gEk2uX-h4eKOHWQf_TiAJ5NBTcglhSubhH1JOO/s1600/6b3c3b9b68e8e965da800a8d49f3822a1247916501_full.jpg

2011. május 23., hétfő

A zene gyermekekre gyakorolt hatása

A zene gyermekekre gyakorolt hatása

Jon Georg
apaportal.hu
1., 2.

Plátó azt mondta: „a zene hatásosabb módszer a tanítás bármely formájánál, és a gyerekeket mindennél előbb a zenével kellene megismertetni.” Most már egyre több tanulmányból az derül ki, hogy azzal, hogy már a kezdetektől zenének „tesszük ki” a gyermekeinket, ténylegesen elősegíthetjük az értelmi fejlődésüket.

http://apaportal.hu/sites/default/files/headphones_baby_0.jpg

Besúgók egykor és most

Besúgók egykor és most

Szőke Mária
Reggeli Újság / erdély.ma
2011. május 22.

Sok érdeklődőt vonzott péntek délután a Szigorúan ellenőrzött evangélium címet viselő oknyomozó mű második kötetének bemutatója, amelyre a váradi református püspöki palota Bartók Termében került sor. A kötet szerzője, Molnár János évek óta végez kutatást azzal a céllal, hogy nyilvánosságra kerüljenek azok az egykori szekusdossziék, amelyek bizonyítják, kik is voltak azok a református lelkészek, akik a kommunizmus alatt kiszolgálták a hírhedt titkosszolgálatot, s jelentéseket írtak lelkésztársaikról és a gyülekezeti tagokról.

http://erdely.ma/uploaded/images/1700228_nagy.jpg


A pénteki rendezvényen a könyv második kötetét, illetve a mindkét kötet megértéséhez segítségül szolgáló névmutatót Demeter Szilárd, Tőkés László európai parlamenti alelnök nagyváradi irodavezetője mutatta be. Beszélt arról a furcsa jelenségről is, amit az elmúlt években a Bihari Napló napilap testvérkiadványán, az Erdon.ro internetes portálon tapasztalhattak, éspedig az álnevek mögé bújó mocskolódó hozzászólásokról, amelyek furcsamód nem egyszer kísértetiesen emlékeztetnek az egykori szekus módszerekre. Az irodavezető elmondta, felvették a kapcsolatot a portál vezetőivel, s megkérték őket, hogy találjanak olyan moderálási lehetőséget, amely kiszűri a sajtóetikát és az emberi jóérzést sértő mocskolódásokat.

Molnár János beszélt oknyomozó munkájáról, a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Bizottságnál (CNSAS) szerzett tapasztalatokról s arról, hogyan reagáltak sokan (főleg az érintettek) arra, hogy elkezdődött a református egyház átvilágítása. Molnár úgy vélekedett, nem lehet szó nélkül elfeledni a múlt vétkeit, mert ezzel meggátoljuk a jelen, sőt a jövő társadalmi tisztulását. Mint mondta, folytatni fogja munkáját, a református egyház átvilágítását, holott ez egyre körülményesebb nemcsak az őt ért fenyegetések, de az anyagiak szempontjából is.

A Szigorúan ellenőrzött evangélium két eddigi kötetét – a híresztelésekkel ellentétben – nem EU-s pályázatok révén adták ki, hanem Tőkés László EP-alelnök állta a nyomozás és a kiadás költségeit. A két kötet ezer-ezer példányban jelent meg. A rendezvény végére megérkezett Tőkés László is, aki köszöntötte a jelenlevőket, s röviden beszélt az egyházak átvilágításának fontosságáról. Az igazság kiderítése nem opcionális kérdés, sommázott a volt református püspök. A rendezvény végén a közönség kérdéseket tett fel, majd a szerző dedikálta a köteteket.


2011. május 21., szombat

A Generális Konvent Elnökségének körlevele május 22. évfordulójára

A Generális Konvent Elnökségének körlevele május 22. évfordulójára

majus22.org
2011.05.19.

http://majus22.org/p/logo2.gif

"Az egység, az összetartozás és a közösség örömét élhetjük át a kibontakozó együttműködésekben, a gyülekezeteink életét gazdagító testvérkapcsolatokban és a közös teherhordozás erősödésében."

„Hű az Isten, aki elhívott titeket az ő Fiával, Jézus Krisztussal, a mi Urunkkal való közösségre.” (1Kor 1,9)

Szeretett Református Testvéreink!

„Krisztus a jövő, együtt követjük őt!” – hangzott az egységre lépő Kárpát-medencei reformátusság jelmondata két évvel ezelőtt. A Magyar Református Egyház megalakulására emlékezve, az Isten dicsőségét és a megbékélést hirdető eseményért hálát adva szólít meg minket Isten igéje: „Hű az Isten, aki elhívott titeket az ő Fiával, Jézus Krisztussal, a mi Urunkkal való közösségre.” (1Kor 1,9)

Hálatelt szívvel emlékezünk idén arra is, hogy 1881-ben létrejött az egységes Magyar Református Egyház. Ez az egység néhány évtized múlva megszakadt, most mégis ennek az egységnek az örökségét kívánjuk továbbvinni. És bár vannak botlások, emberi gyengeségek, és sok kérdés még tisztázatlannak tűnik, összetartozásunk tudata és továbbhaladásunk szándéka egyértelmű és megkérdőjelezhetetlen. Idő és energia, de legfőképpen Isten Szentlelkének vezetése kell ahhoz, hogy a 130 évvel ezelőtt létrejött, 2009-ben megerősített egység átformálja mindennapjainkat, gyülekezeteink és egyházunk életét.

„Krisztus a jövő, együtt követjük őt!” – hangzik hitvallásként ma is közösségvállalásunk üzenete. Pedig gyakran inkább úgy tapasztaljuk, hogy a történelem – az egyház, a szövetségek, a közösségek története is – az egymással való meghasonlások sorozata. Vajon nem hiábavaló-e Krisztus gyermekeiként mégis közösségvállalásról beszélni? Az embernél valóban hiábavaló. Hitvallásként kimondott jelmondatunkban azonban arról a szövetségről és közösségről tehetünk bizonyságot, amelyre Krisztus hívott el. Arról a közösségről, amely benne van, és általa valósul meg mindenek ellenére. Mert hisszük, hogy „minden általa és reá nézve teremtetett” (Kol 1,16b).

Az egység, az összetartozás és a közösség örömét élhetjük át a kibontakozó együttműködésekben, a gyülekezeteink életét gazdagító testvérkapcsolatokban és a közös teherhordozás erősödésében. Összetartozásunk jele lehet az ünnepi istentiszteleten megszólaló ige, ha ugyanaz a textus, ének és imádság hangzik el valamennyi Kárpát-medencei református közösségben.

Isten áldása kísérje a gyülekezet szolgálatát, hogy az ő elhívására igent mondva erősödjünk meg Krisztus közös megvallásában.

2011 májusa

a Generális Konvent Elnöksége


2011. május 21. - az elrgadatatás napja?




2011. május 19., csütörtök

Lőrincz István: A lelkipásztor kísértései (pdf)

Lőrincz István: A lelkipásztor kísértései

2011. május 18., szerda

Könyvbemutató: Szigorúan ellenőrzött evangélium II. kötet

Szigorúan ellenőrzött evangélium

Bihari Napló
2011. május 18.
8. old.


"...Az informátor - idézzük Molnár Jánost - a legritkább esetben elkötelezett kommunista, sőt, rendszerint egy ellenségesnek, vagy legalábbis gyanúsnak minősített csoport, társadalmi réteg tagjaként épp azért szemelték ki, hogy feltűnésmentesen informálódhasson övéi között. Volt lehetősége a választásra. És innentől, a választás aspektusainak sokrétűségétől kezdve válik az informátorok története a kommunizmus emberi drámájává..." Ezekkel a gondolatokkal került felvezetésre a Szigorúan ellenőrzött evangélium első kötete. 2011. május 20-án, pénteken 17 órakor, a Partiumi Keresztény Egyetem első emeleti Bartók-termében kerül bemutatásra az oknyomozó kötet második fejezete és a mind két kötet megértéséhez segítségül szolgáló névmutató. A könyvet bemutatja Demeter Szilárd, Tőkés László európai parlamenti alelnök nagyváradi irodavezetője és a kötet szerzője, Molnár János. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!


Napi szemle 2011.05.18.

2011. május 16., hétfő

Az egészség 7 főbűne

A 7 fő bűn

betegszoba.hu
2011. április 30.

Mindenki tisztában van vele, hogy a dohányzással, a túl sok ivással és a gyorséttermi ételekkel árt az egészségének, de ki gondolná, hogy egészen hétköznapi cselekedeteinkkel is rosszat tehetünk magunknak? Lássuk, a hét fő bűnt, amiről ideje leszoknunk!

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2011/04/25/article-1380504-0AD668E9000005DC-975_468x313.jpg

Magyar-cigány, cigány-magyar szótár (pdf)

Historical Dictionary of the Gypsies (pdf)

Historical Dictionary of the Gypsies

Az öt szeretetnyelv - teszt

Az öt szeretetnyelv - teszt

2011. május 9., hétfő

Keresztény rock: Kemény riffek mögött a hit

Keresztény rock: Kemény riffek mögött a hit

Népszabadság
2011. május 8.

Hogy a rock and roll egyáltalán nem az ördögtől való, legutóbb az amerikai Petra zenekar koncertje bizonyította. A Petőfi Csarnokban adott csütörtök esti bulin láttunk kissrácokat, tinédzsereket, fiatal felnőtteket, de középkorúakat is – az egyik legfontosabb keresztény rockzenét játszó együttes hozta össze őket. Ad hoc gyülekezet. De mi a helyzet a magyar zenei palettán?

http://static.nol.hu/media/picture/71/21/60/000602171-0014-625.jpg

2011. május 7., szombat

U2 - Magnificent (video)

Mai halálértelmezések és az evangélikus temetés

Mai halálértelemezések és temetési szolgálatunk

evangelikus.hu
2011. május 04.

Az alábbiakban dr. Harmati Béla nyugalmazott evangélikus püspök előadását közöljük, amely elhangzik a Pesti Egyházmegye Lelkészi Munkaközössége ülésén, 2011. május 11-én. A püspök írását egyfajta vitaindítónak szánja, ezért honlapunkon már az előadás elhangzása előtt megjelenik.

http://www.evangelikus.hu/teologia/mai-halalertelemezesek-es-temetesi-szolgalatunk/leadImage


A cigányság evangelizációja

http://www.ceferino.hu/templates/rt_infuse_j15/images/style1/logo/logo.png

CEFERINO HÁZ
A Váci Egyházmegye Cigánypasztorációs Irodája

A cigányság evangelizációja

A cigánypasztorációt öt alcím alatt tárgyaljuk: A) Teológiai megalapozás; B) A cigányok helyzete a környező társadalomban; C) A cigány nép kultúrájának sajátosságai, értékei; D) Történeti visszatekintés; E) A cigánypasztoráció által fölvetett kérdések.


Cigányság és vallás

http://www.hitvallas.hu/regi/fejlec.jpg

Hitvallás
A Győri Egyházmegye lapja
III. évfolyam 7. szám. 2002. július

Cigányság és vallás

A cigányság a társadalom minden más rétegétől eltérő, egészen sajátos helyzetben van. Ezért ugyanannak az evangélium hirdetésének más formát kell öltenie számukra. Ezt a sajátos helyzetet figyelembe véve kell megközelíteni az embert, akinek az evangélium ugyanazt az isteni hivatást, ugyanazt az istenképiségből fakadó emberi méltóságot szánja.

A cigányok hitvilága (pdf)



Kazettás mennyezetek - ismeretterjesztő kifestő (pdf)

2011. május 6., péntek

Magyar Reformátusok Hatodik Világtalálkozója

Magyar Reformátusok Hatodik Világtalálkozója
http://vilagtalalkozo.reformatus.hu

http://vilagtalalkozo.reformatus.hu/cms/images/vilagtalalkozo_k.jpg

Májustól októberig tart és az egyházkerületek által szervezett programokat öleli fel a a Magyar Reformátusok Hatodik Világtalálkozója. A honlapon a programfüzet teljes anyaga megtalálható, ugyanakkor lehetőség van a világtalálkozóhoz kötődő további programok regisztrálására is.

Programfüzet letölthatő innen


2011. május 4., szerda

Vinul Patriarhiei vandut ilegal

VIDEO Secretul lui Bachus din curtea Patriarhiei

Adevarul
04.05.2011.

http://www.adevarul.ro/bbtcontent/clipping/ADVIMA20110503_0487/1.jpg

În bisericile din subordinea Arhiepiscopiei Bucureştiului se vinde angro şi la sticlă vin bisericesc, fără bonuri fiscale şi etichete de identificare, cum cere legea. Într-un depozit clandestin din curtea Patriarhiei, mii de litri de vin, îmbuteliat în sticle de 750 de mililitri, aşteaptă să fie distribuiţi în biserici pentru a fi vânduţi enoriaşilor.



2011. május 3., kedd

Osama bin Laden pictat ca dracul pe un icon bisericesc

A Talmud szerint is kellenek a zsidó viccek

Interjú Tőkés István nyugalmazott teológiai professzorral

Interjú Tőkés István nyugalmazott teológiai professzorral

Krónika
2011. április 29.

1916. augusztus 8-án született a háromszéki Málnás községben. A kolozsvári Református Teológiai Fakultáson szerez diplomát 1938-ban, majd Németországban és Svájcban képezi magát. Vásárhelyi János püspök hívására tér haza. 1940-től püspöki titkár, 1945-től az Erdélyi Református Egyházkerület egyház-igazgatói, előadói tanácsosa. 1957-ben az egyházkerület generális direktorának, 1974-ben főjegyzőjének választják. 1973 októberétől a kolozsvári protestáns teológián a református újszövetségi exegézis és bibliai teológia professzora. 1983-ban külső nyomásra nyugdíjazzák.

http://kronika.ro/image.php?width=350&&cropratio=4:3&image=/resources/tokes_istvan_ga.jpg


Nyolcvanöt éve választották Makkai Sándort az erdélyi reformátusok püspökévé

Nyolcvanöt éve választották Makkai Sándort az erdélyi reformátusok püspökévé

Halálának 60. évfordulóján engedtessék meg fölidéznem, a rendelkezésemre álló adatok alapján, magyar református egyházunk és teológiatörténetünk egyik kiemelkedő személyiségének nagyságát, püspökké választásának legfontosabb részleteit.

szabadsag.ro
2011.05.03.